Vermoeidheid bij eierstokkanker

Als gevolg van de ziekte of de behandeling kunnen vrouwen met eierstokkanker zich moe en uitgeput voelen. Vaak is niet helemaal duidelijk waar de vermoeidheid door komt. Deze kan zowel lichamelijke als emotionele oorzaken hebben Er is helaas weinig te doen aan de ernstige vermoeidheid die sommige kankerpatiënten hebben. Rusten helpt vaak niet. Het is wel de moeite waard met de vermoeidheid te leren omgaan en deze te accepteren. Vechten tegen de vermoeidheid kost alleen maar meer energie.

Zorg goed voor uzelf

Het is goed uw (nieuwe) grenzen te leren kennen en te respecteren. Zorg ervoor dat u uw activiteiten goed verdeelt over de dag en de week. Doe dingen waar u energie van krijgt en neem op tijd rust. Zet uw telefoon gerust eens uit om zelf op te laden! Lichamelijke activiteit en beweging zijn belangrijk voor uw conditie en uw spijsvertering én zorgen ervoor dat u zich beter en op den duur energieker voelt. Natuurlijk helpt goede, gezonde voeding daarbij ook. Eet veel groenten en fruit en voldoende koolhydraten en eiwitten. Veel water drinken zorgt ervoor dat uw lichaamscellen genoeg vocht krijgen en dat afbraakproducten worden afgebroken. Drink per dag circa 1,5 à 2 liter water. Tot slot draagt een goede nachtrust bij aan uw herstel. Belangrijker dan het aantal uren dat u slaapt is een regelmatig slaap-waakritme.

Na de behandeling van eierstokkanker

De tijd van de diagnose en de behandelingen ligt achter u en u bent aan het herstellen. Misschien bent u weer aan het werk. De mensen om u heen zijn geneigd te denken dat alles achter de rug is en verwachten dat u het dagelijkse leven weer gewoon oppakt. Helaas is de werkelijkheid vaak anders en kunt u nog maanden of zelfs jaren last hebben van ernstige vermoeidheid. Vertel het uw omgeving als u kampt met vermoeidheid en leg uit dat het mogelijk is dat u de ene dag iets wel kunt en de volgende dag niet. Meer informatie over omgaan met vermoeidheid voor uzelf en voor uw omgeving vindt u in de folder ‘Vermoeidheid na kanker’ van het KWF. Vind hier meer relevante adressen voor informatie over eierstokkanker.