Contact met uw behandelaar na eierstokkanker

Goede communicatie tussen u en uw behandelend arts (specialist) is belangrijk voor u beiden. Zorgt u ervoor dat uw arts uw persoonlijke omstandigheden kent, zoals uw gezinssituatie, dagelijks leven, werk en geloof. Uw arts moet ook weten hoe u tegen uw ziekte en de behandeling aankijkt, hoeveel u er vanaf weet of wilt weten, en wat uw eigen ideeën erover zijn. Op uw beurt mag u van uw arts verwachten dat hij of zij op de hoogte is van alle behandelmogelijkheden, u naar beste kunnen behandelt en uw vragen zo goed mogelijk beantwoordt. Bedenk voordat u een afspraak heeft wat u wilt weten en noteer uw vragen.

Medische vragen stelt u aan de arts, voor veel andere vragen kunt u uitstekend terecht bij een oncologieverpleegkundige. Helaas zijn niet alle vragen even gemakkelijk te beantwoorden. Zo is het antwoord op de vraag hoe de ziekte gaat verlopen voor niemand hetzelfde, omdat iedere patiënt anders reageert.

Veel informatie

In de gesprekken met uw arts krijgt u in korte tijd vaak veel informatie. De meeste mensen vergeten een flink deel daarvan. Neemt u daarom iemand mee naar het gesprek. Hij of zij kan u helpen bij het verkrijgen van de juiste informatie en achteraf kunt u samen nog eens doornemen wat in het gesprek met de arts is besproken. Twee onthouden meer dan één. U kunt ook gerust aantekeningen maken tijdens het gesprek, zodat u het later nog eens rustig kunt nalezen. Vraag uw arts of er schriftelijke informatie is over het onderwerp, zodat u zich daar na het gesprek verder in kunt verdiepen. Zijn toch niet al uw vragen beantwoord of wilt u nadere informatie, maakt u dan gewoon een nieuwe afspraak met uw arts of met de oncologieverpleegkundige.

Is de informatie van de arts niet duidelijk, vraag hem of haar dan om het op een andere manier uit te leggen en vraag gerust om uitleg van medische termen. Soms is het heel verhelderend als uw arts een schets of een schema maakt van de situatie. Natuurlijk kunt u ook altijd terecht bij uw huisarts. Mogelijk kent hij of zij niet alle details van de behandeling, maar uw huisarts kan u wel adviseren over te maken keuzes en een luisterend oor bieden.